Hop

Het onderstaande is afkomstig uit het curriculum van onze biertraining:

Wat we in brouwen hop noemen zijn de onbevruchte vrouwtjesbloemen van de hopplant (Humulus Lupulus), deze worden hopbellen genoemd. Ze zien er uit als een kruising tussen een dennenappel en een topje van een wietplant (wat niet gek is want de hop en de wiet zijn familie van elkaar). De hopbellen worden geoogst en gedroogd, waarna ze gebruikt kunnen worden om bier mee te brouwen. De overeenkomsten en verschillen tussen hop en marihuana maakt geen deel uit van onze biertraining.

In de geschiedenis van het bier zijn allerlei kruiden en specerijen gebruikt om bier op smaak te brengen. In de middeleeuwen gebruikte men vaak een kruidenmengsel met rozemarijn en gagel (en andere bittere en aromatische kruiden), genaamd gruit. Men kwam er echter achter dat hop bier langer houdbaar maakte en van af dat moment werd hop het basisingrediënt voor bier.

Hop kan twee verschillende smaakeigenschappen toevoegen aan bier, afhankelijk van wanneer het wordt toegevoegd, namelijk bitterheid en aroma. Je spreekt dan ook altijd van aromahop en bitterhop dit op verschillende momenten in het brouwproces gebruikt worden. Deze smaakverschillen leer je proeven in onze biertraining.

Hop geeft een evenwichtige bitterheid aan de zoetheid van de mout en zorgt voor fruitige, kruidige en aardse smaken en aroma’s. Hop heeft van nature ook een sterker conserverend effect dan gruit, dat een anti-bacteriologische eigenschap heeft. De anti-bacteriologische eigenschap was de reden dat het een essentiële toevoeging was, zodat bier geëxporteerd kon worden naar kolonies of het koninkrijk en voor bieren die gebrouwen werden om te bewaren. Hop wordt over het algemeen gedroogd en wordt als hele hopbel (de bloem), samengeperst in pellets of als hopextract toegevoegd

Een biertraining van Bierbewustzijn leert je personeel alle ingrediënten uit bier kennen. Als je weet waar alle smaken vandaan komen kan je je gasten een beter bieradvies geven. Dat leidt tot een advies op maat, wat bijdraagt aan de bierbeleving -en verkoop!-.

« Terug naar overzicht
Ondertussen al interesse gekregen?
Kom een opleiding doen!